Niektóre fakty o piękności i zdrowiu

Nie wolno pić podczas jedzenia. Istnieje zdanie, że to przeszkadza trawieniu.. Jednak kilku wypitych szklanek wody podczas jedzenia w żaden sposób nie zaszkodzą ani trawieniu, ani przyswojeniu składników odżywczych. A nawet, przeciwnie, polepszą proces przechodzenia pokarmu po drogach pokarmowych. Do tego używanie płynu podczas jedzenia przynosi odczucie sytości i w ten sposób skraca ilość posiłków, co pochłania się. Więc, jeśli pić wodę przed samym posiłkiem lub podczas, to tylko sprzyja schudnięciu.

Istnieje również zdanie ze każda herbata jest jednakowo korzystna. Jakakolwiek herbata ma bakteriobójcze działanie, normalizuje pracę organizmu i jest energodostarczalna – dzięki obecności w niej kofeiny. Co prawda, w zielonej herbacie obecność kofeiny jest znacznie mniejsza. Jednak ona obniża wagę o wiele skuteczniej. Rzez w w roślinnych substancjach – katechinach. Oni zwiększają szybkość spalania kalorij, stymulując proces rozszczepiania tłuszczów. Mają również działanie antyoksydantne, czyli obniżają ryzyko arterosklerozy, zawałów i udarów mózgu, pomagają w profilaktyce cukrzycy i w walce z przeziębieniem, otruciami spożywczymi i różnymi innymi chorobami. Optymalna dawka zielonej herbaty – 6 filiżanek dziennie. No, i oczywiście – więcej pozytywnych myśli!!!

Jeszcze jeden mit – to to że ostre jedzenie wywołuje wrzody. To już wcale nieaktualne legendy. Ostre jedzenie nie „robi dziurę” w żołądku, a nawet przeciwnie: naukowe badania udowodniły, że ingredienty ostrego pokarmu bronią błonę śluzową żołądka od różnego rodzaju agresji. Indyjska medycyna tradycyjna już od wielu tysiącleci przypisuje użycie e ostrego pokarmu dla leczenia ostrych bólów w żołądku. W żaden sposób nie związano to z pojawieniem wrzodów żołądka i dwunastnicy. Większość takich wrzodów mają infekcyjne pochodzenie – obecność bakterii chelikobakter pilori, odkrytej w 2005 roku, – powstaje przez naruszenia nerwowe – stresy, stale napięcie. Nadmierne przyjęcie agresywnych medykamentów, typu aspiryny, też może być przyczyną pojawienia tych chorób.