Zdrowe odżywianie

Zdrowy styl życia kojarzy się również ze zdrowym odżywianiem się. Ktoś jednak może zapytać, jak odżywiać się w czasach, kiedy jesteśmy faszerowani chemią? To rzeczywiście trudne. Wystarczy jednak czytać opakowania, etykiety produktów, by sporo się o nim dowiedzieć. Często na opakowaniach można spotkać taki związek jak benzoesan sodu. Po co dodaje się go do żywności? Związek ten wpływa na konserwację pożywienia – wydłuża znacznie termin ważności. W kuchni chińskiej stosuje się tony benzoesany sodu do zmiękczania pożywienia. Są też wszechobecne barwniki, których lepiej unikać. Jeśli widzimy na opakowaniu literki E z cyferkami obok, lepiej odpuścić sobie zakup takiego produktu. Dlaczego kiedyś tak niewiele wiedziało się o nowotworach i były to rzadkie schorzenia? Być może właśnie dlatego, że ludzie się o wiele lepiej odżywiali i o siebie dbali – praca fizyczna była bardzo popularna. Warto wiedzieć, co ma się na talerzu i zawsze sprawdzać, co tak naprawdę kupujemy w sklepach spożywczych. Wyjdzie nam to na zdrowie.